Новини

06.06.2016 г.

Боклукът в страната намалява

Шестото издание на най-голямата доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно”, с фокус върху защитените територии в страната, мотивираха рекорден брой доброволци да почистят горите на България. Близо 8000 души участваха в над 150 организирани акции в горски територии, природни паркове, резервати, забележителности и зони за отдих и туризъм, като събраха над 150 тона отпадъци от „белите дробове” на България.

Боклукът в страната продължава да намалява, показват резултатите и след тазгодишната инициатива, в която събраното количество боклук е двойно по-малко спрямо миналата година и възлиза на 4 985 тона. Местността Бялата вода и районът около Драгалевския манастир в природен парк „Витоша”, подстъпът към пещерата „Снежанка”, районът около прохода „Шипка” и много други, са само част от местата, които са се запазили чисти след предходните издания на „Да изчистим България заедно”.

Над 1300 са премахнатите от картата на страната нерегламентирани сметища и замърсени зони в тазгодишната инициатива. Почистените площи възлизат на над 1200 декара, като според картата на сайта daizchistim.bg най-много изчистени територии са отчетени в София-град, Бургас и Велико Търново.

Три области в страната привлякоха над 10 000 доброволци в голямото чистене за един ден. За първи път лидерската позиция с най-голям брой доброволци завоюва Русе с 10 637 души, следвани от доброволците в Пловдив - 10 622, и тези в Силистра – 10 491, по данни на областните администрации. Участие в инициативата взеха близо 920 училища, 450 неправителствени организации, 2040 компании и учреждения. Отличници в активизирането на децата са Бургас с доброволци от 114 училища, Пловдив - 85 училища, и Пазарджишка област - 82 училища. Неправителствените организации бяха най-активни в Софийска област и Търговище. Най-много фирми и администрации се включиха в почистването на областите Силистра, Русе, Бургас и Пазарджик.

От старта си през 2012-та година досега каузата „Да изчистим България” е получила подкрепата на над 1 355 000 доброволци от цялата страна, сочат обобщените данни на областните администрации. За същия период по данни на екоминистерството, което е основен партньор на инициативата, са събрани близо 82 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 7 300 нерегламентирани сметища и замърсени зони.

По данни на световното движение Let’s Do It World, всеки 10 000 тона отпадъци, почистени от доброволци , спестяват 22 млн. евро и 3 години работа на институциите.. Така, със събраните до момента над 82 000 тона отпадъци доброволците в инициативата „Да изчистим България заедно” са спестили близо 180 млн. евро и около 24 години работа на институциите.

Цялата статия: daizchistim.bg

Още: Водолази извадиха 1 тон боклуци