Публикации

Гръбначно изкривяване - Сколиоза

Гръбначен стълб

Устройство: Гръбначният стълб е във формата на буквата „S". Образуван е от 32/34 свързани чрез междупрешленни хрущялни дискове и връзки - прешлена (самостоятелни костни образувания изграждащи гръбначния стълб с разположение в медианната равнина), от които 24пр. са подвижни. По дължина първите 7пр. се наричат шийни (Vertebrae cervicales - цервикални) - най-малките. Атлас (atlas) е първият от тях (прилича на пръстен). Неговата функция с помощта на атлантоокципиталната става (с движение на горе и на долу) е да свързва черепа и гръбначния стълб. Аксис (axis) е вторият шиен прешлен. Около него се извършва въртенето на гавата (с движение на ляво и на дясно). Останалите прешлени са: 12 гръдни (Vertebrae thoracicae) които са слабо-подвижни с функция за устойчивост на гръдния кош; 5 поясни (Vertebrae lumbales) - с най-голям обем; 5 сраснали кръстцови (Vertebrae sacrales) образуващи кръстцовата кост (os sacrum); до 5 опашни (Vertebrae coccygeales) които след 15 годишна възраст срастват и образуват опашната кост. Всеки прешлен има отвор и всички образуват гръбначно-мозъчния канал в който е разположен гръбначният мозък.

Функции: Най-важен компонент от опорно-двигателния апарат. С устройството си предпазва гръбначният мозък и пренася тежестта от главата и трупа върху таза. Поради различни причини е възможна появата различни гръбначни деформации. Познати са 3 вида гръбначни изкривявания: кифоза - неестествена извивка на гръбнака в горната част, лордоза - извивка на гръбначния стълб в посока напред в долната част (лумбалната област) и сколиоза - странично.

Връзка между гръбначния стълб и другите части на тялото: spiralata.net

Сколиоза

(Странично "S" изкривяване.)
Симптоми: Различни ръмена (едното е по-ниско или по-заоблено); сякаш единия крак е по-къс; асиметричен гръден кош; наклонен таз; проблеми с дишането; болки в гърба; лесна умора; понякога и нарушена походка.

Проявява се при 10 до 14 годишни. - Наблюдава се когато в едната страна има по-отслабени мускули от другата или при едната са по-силно развити (най-често при спортове като бейзбол, тенис и др.) Ако е установено, че това е причината за изкривяването се препоръчва натоварване на по-слабата страна. Като упражненията са индивидуални. Но по-често причините са идиопатични. Тогава упражненията са за натоварване на мускулите и от двете страни като за цел имат да постигнат баланс. Има различни подходи при лечението на сколиоза поради разлинчата степен на болестта у пациента. При по-тежки случаи може да се наложи носене на ортезен корсет или рядко оперативна намеса (много крайна мярка която ако е възможно по-добре да се избегне). Заедно с лечението се прилагат упражнения които облекчават болката и подобряват структурата.

1. Загрейте таза с общи кръгови движения, изправени с леко разтворени крака.
2. Леко разкрачени, ръцете зад тила с лакти - встрани. Наклони в двете посоки. 4 пъти по 20 в двете посоки.
3. След това на твърда повърхност в легнало положение (по гръб), със леко свити колене, цялото ходило да е стъпило на земята, главата отпусната, ръцете опънати по дължината на земята. След като заемете тази поза, опъвайте внимателно ръцете си по посока противоположна на таза. 3 пъти по 1 секунди.
4. Легнало положение (по гръб), ръцете прибрани до тялото, главата отпусната, краката изправени по дължина на земята. След като заемете тази поза, вдигайте краката високо към "тавана" без да сгъвате колената. Първо с единия, после с другия крак, а след това и двата едновременно. 3 пъти по 10 движения на всяко от общо 3те упражнения с краката. Ако можете да направите повече повторения от това упражнение от показаните е желателно да опитате.
5. Половин коремни преси (леко надигане до 45%) в ленгало положение (по гръб) като ръцете са изпънати напред все едно искате да си докоснете ходилата. 3 пъти по 7 движения.
6. Легнете по корем като между вас и повърхността на която сте, трябва да сложите възглавница (възглавницата трябва да е на гръдния кош), главата отпусната надлото с "опряно" чело в земята. Краката да са изпънати и отново опъвайте ръце по дължина на земята всякъл искате да достигнете "отсрещната стена". Правете това упражнение внимателно 3 пъти по 10 секунди като внимавате да не се натоварвате.
7. В същото положение (по корем с възглавница на гръдния кош), отпуснати ръце до тялото, главата отпусната на ляво (дясната бузата да опира земята). Вдигайте левия си крак по посока тавана без да сгъвате коляното. 3 пъти по 10 движения.
8. В същото положение (по корем с възглавница на гръдния кош), отпуснати ръце до тялото, главата отпусната на дясно (лявата бузата да опира земята). Вдигайте десния си крак по посока тавана без да сгъвате коляното. Като предишното упражнение но с другия крак. 3 пъти по 10 движения.
9. В същото положение (по корем с възглавница на гръдния кош), краката изпънати, ръцете под брадичката (в сключени пръсти). Започенте да вдигате тялото си от земята (само от таза на горе) и преместване с извивка от ляво на дясно (без да отделяте ръце от брадичката), като може да си почивате по средата на движението. Докато правите това упражнение не местете краката, а само горната част от тялото. 3 пъти по 10 полукръга (формата която се получава при въртене)
10. В същото положение (по корем с възглавница на гръдния кош), краката изпънати, ръцете под брадичката. Започнете да вдигате тялото си от таза на горе и преместване от ляво на дясно (без да отделяте ръце от брадичката), но този път не се допирайте изобщо до земята с ръце, а насочвайте тялото към "тавана" като пак си почивате по средата на полукръгът които образувате. Докато правите това упражнение не местете краката или таза, а само горната част от тялото. 3 пъти по 10 полукръга.
11. В колянна опора (на четири крака със сгънати колене) с изправено тяло промушете дясната ръка м-у левия крак и лявата ръка без да променяте позата в която сте. Просто опъвайте ръка в тази посока 3 пъти по 7 секунди.
12. В колянна опора (на четири крака със сгънати колене) с изправено тяло промушете лявата ръка м-у десния крак и дясната ръка без да променяте позата в която сте. Просто опъвайте ръка в тази посока 3 пъти по 7 секунди. При едно от последните 2 упражнения е възможен дискомфорт заради изкривяването. Когато усетите от коя старана е (при опъването на коя ръка е по неудобно) не се претоварвайте и го правете по-леко.
13. От колянна опора се приплъзвате по дължина на земята до "поза кобра" (краката са изпънати на земята, а горната част сочи "тавана" - като оставате така 3-4 сек.). След това без да си отлепяте ръцете от земята си сядате на ходилата, а главата е отпусната надолу (като отново оставате 3-4 сек.) докато ръцете са опънати и пак заемате колянната опора. Това упражнение правете докато издържите. Сами ще почуствате облекчението още при първия път след упражненията.

Добро средство за почивка между упражненията е следното - 1. В легнало положение да "прегърнете коленете си" - ще усетите как целият ви гръб заема формата на повърхността върху която лежите. Не стискайте прекалено силно и дишайте дълбоко. Останете така 1-2 минути.
2. Има още един добре познат на повечето хора "японски метод" (1-2 до 5 минутна поза) за изправяне на гръбначния стълб, по-често срещан като превенциален, но в комбинация с упражненията резултати ще бъдат постигнати по-бързо. Като в тази поза може да останете няколко минути след упражненията. Навийте кърпата на руло с дължина поне 40 см и дебелина около 10 см. Вържете я с въженце, конец или ластик за да не се разгъне. В легнало положение (по гръб) на хоризонтална повърхност или на земята (като винаги си постеляйте тънко одеяло под вас ако сте на земята и имате изкривяване за да не ви убива), поставете кърпата под кръста, зад пъпа си. Изпънете ръцете и краката си като: ръцете да се докосват от към малкият пръст, а краката - от към палците като разстоянието между петите да е поне педя.

Упражненията е добре да правите по 5 пъти в седмицата предимно сутрин, за да седите изправени до края на деня. (нормално е отначало да се появи и мускулна треска естествено засягаща: коремните мускули, бедрата и мускулите на гърба)
В последствие ще усетите гръбнака си изправен а корема по-плосък.