Витамини и в-ва

.A (аксерофтол, ретинол)

Мастноразтворим

Витамин А се нарича още витамина на растежа. Съдържа се в продукти от животински произход – черен дроб, масло, жълтък от яйце, мляко и др. Някои растения съдържат каротин (провитамин A), който в червата и в черния дроб се разгражда във витамин А.
Каротинът (участва във фотосинтезата като предава светлинната енергия, поради наличието му се оцветява в оранжево моркова и в останалите плодове и зеленчуци, също и в листата през есента) се всмуква в червата само при наличност на мазнини. Той осигурява нормално зрение, растеж на младия организъм, развитие на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавицата, регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата, оказва противосклеротично действие и др. Възрастният човек се нуждае дневно от 0,9 до 3,0 мг витамин А. Плодовете съдържат малко количество каротин, с изключение на кайсиите, шипките, сливите, касиса. Повече каротин съдържат зеленчуците – морковите, червените чушки, доматите, магданозът, зеленият лук, спанакът, салатата, брюкселското зеле, тиквичките и др. Каротинът в растението се увеличава значително при торене на почвата с азотни и фосфорни торове.

Свойства: Важен за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, растежа на кожата и лигавиците.

Източник: Рибено масло, черен дроб, яйца, мляко. Под формата на провитамин (каротин) в морковите,спанака, кайсиите, пипера, доматите и тиквата.

Потребност в мг/ден:6-8

Последици при недостиг: Кокоша слепота, увреждане на роговицата на окото (ксерофталмия), забавен растеж.