Витамини и в-ва

Мазнини

(съществуват над 1300 вида мазнини)

За растенията те са главно резервни хранителни вещества. В химично отношение представляват естери на глицерина с висшите мастни киселини (обикновено олеинова, стеаринова и палмитинова). Съдържат се в протоплазмата на растението. В организма на човека приетите растителни мазнини се разпадат в червата, като се осапуняват под действието на фермента липаза, отделян от задстомашната жлеза, в резултат на което се получава глицерин и мастни киселини. Мазнините се всмукват лесно от кожата на човека,поради което се включват в състава на редица лечебни мехлеми!

Прости и сложни мазнини:
Прости липиди: (неутрални) са съставени от триглицериди, - комбинация от три мастни киселини свързани с молекула глицерол. От тук те са: наситени и ненаситени мастни киселини.
Наситени: - твърди мазнини Нямат двойни или тройни връзки в молекулата си. Храни: мас, пълномасленото мляко, сирене, сметаната, месните продукти, палмовото и кокосовото масло.
Ненаситени: - нетвърди Приемането им помага за понижаването на риска от сърдечни заболявания. Храни съдържащи ненаситени мазнини са: авокадо, адки, риба, ленено семе.
Сложни: Сложните мазнини са съставени от триглицерид и други химически съединения. Образуват във всички клетки.
Хидрогениране: Процес, при който се добавя водороден атом към веригата на мастните киселини. - маргарин - Изключително вреден продукт.

Още: Плюсовете и минусите на тлъстата храна, Искат забрана на трансмазнините, Зехтинът пази от натрупване на холестерол в артериите.