Витамини и в-ва

Магнезий

свойства: Изключително важен елемент за фотосинтезата при растенията, тъй като влиза в структурата на молекулата на хлорофила. При човека магнезият е нужен за енергопроизвеждането в клетките и ускорява метаболизма. Магнезият е важен елемент за много от функциите в организма. Неговата основна роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната системa. За да избегнете умората и стреса, не трябва да лишавате тялото си от магнезий. Общо, в тялото има около 25 грама от този елемент. 60% от тях са в костите, една четвърт- в мускулите. Останалото се разпределя по равно в мозъка и другите ключови органи като сърцето, черния дроб и бъбреците. Магнезият помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на протеини и за регулиране на сърдечния ритъм. Освен това магнезият регулира работата на стомашно-чревния тракт и именно по тази причина се препоръчва магнезий за бебета, които страдат от колики. Други хора, които се нуждаят от повече магнезий, са бременните жени, кърмачките и възрастните хора. При физическа активност също трябва да се приема достатъчно магнезий, защото при потенето се отделя значително количество от него. Тъй като тялото няма запаси от магнезий, трябва ежедневно да се приемат храни, богати на това вещество.

източник: Повечето растения, включително и ядките, съдържат магнезий. Зърнените храни, зеленчуците и сушените плодове също дават достатъчно от това вещество.

потребност:Ежедневно трябва да се консумират зърнени храни и 4-5 плода. За да набавите необходимото седмично количество магнезий е достатъчно да добавите към менюто си поне два пъти седмично сурови зеленчуци и парче черен шоколад. - 70-80 г/ден

Още: Aбсолютни елементи - най-важни за организма.