Витамини и в-ва

Манган

свойства: Спомага за активиране на ензимите, необходими за правилното усвояване на витамин А, В1 и С в тялото. Съдейства за нормалното състояние на костната структура. Необходим е за пълноценното смилане и оползотворяване на храната. Играе важна роля за възпроизводството и нормалното функциониране на централната нервна система.

Полезни ефекти: Отстранява умората. Подпомага мускулните рефлекси, както и предпазването от остеопороза. Подобрява паметта. Намалява нервната раздразнителност.

източник: Пълнозърнести житни храни, ядки, зеленолистни зарзавати, грах, цвекло, хляб (ръжен, бял, овесен, оризов), магданоз.

потребност: Препоръчва се дневна дажба 2-5 мг.

последици при недостиг: Атаксия (разстройство на координацията на движенията на крайниците вследствие на увреждане на малкия мозък, гръбначния мозък, нервите).

Приемът на големи количества калций и фосфор потиска абсорбцията на мангана. Същото се отнася и за влакната и фитиновата киселина, съдържащи се в триците и фасула. Ако страдате от хроничен световъртеж можете да прибегнете да увеличаване приема на манган в храната. За хората, имащи проблеми с паметта е препоръчително набавянето на този минерал. Консуматорите на големи количества мляко и месо се нуждаят също от манган.

Още: Aбсолютни елементи - най-важни за организма.