Витамини и в-ва

Сяра

свойства: Сярата е неметален елемент, който се открива във всяка клетка на тялото като в най-висока концентрация се съдържа в кожата, косата и ноктите, за които е жизнено важен структурен компонент. Сярата участва в изграждането на аминокиселините, отговарящи за правилното функциониране на мускулните тъкани, и е неизменна част от важното за ставите и сухожилия вещество - хондроитин сулфат. В съчетание с витамините от В-комплекса тя осигурява основния метаболизъм на мазнините и въглехидратите в организма. Дезинфектира кръвта, а свързвайки се с тежките метали в нея има и детоксикиращо действие, това я прави мощно средство в борбата с възпаленията на стави, мускули. Подобравя дейността на имунната система.

източник: Добри източници на сяра са: хрянът, карфиолът, лукът, морковите, скаридите, горчицата, брюкселското зеле, сушеният боб, чесънът, ряпата, пшениченият зародиш, рибата и др.

потребност: 1 г.

последици при недостиг: Все още няма категорични доказателства, че недостигът на сяра е пряко отговорен за възникването на някои клинични състояния, но с оглед на ключовата роля на елемента за поддържане на редица жизнени функции се счита, че при дефицит на това вещество организмът не може да създава качествени здрави клетки, което води до проблеми, като косопад, загуба на еластичност на кожата и артериалните стени, образуване на белези, поява на бръчки, разширени вени, ставни проблеми и затрудняване на имунните реакции. Поради участието си в структурата и функциите на кожата, косата и ноктите сярата намира широко приложение в естетичната медицина като важен фактор в борбата против стареене, който съдейства за предотвратяване и намаляване на косопада и подобрява еластичността на кожата, спомага за по-бързото заздравяване на рани и изгаряне и за изличаването на белези. Сярата помага на черния дроб при детоксикация на организма от алкохола и никотина, както и от други замърсители и метали, като олово и цианид например, като по този начин подобрява и дейността на имунната система.

Вредни ефекти се наблюдават при прием на неорганична сяра. Тя е токсична.

Още: Aбсолютни елементи - най-важни за организма.