Витамини и в-ва

Калций

свойства: Най–важните функции на калция в човешкия организъм са свързани с кръвосъсирването, провеждането на нервни импулси, мускулните съкращения, изграждането на костната тъкан.

функции: Основната функция на калция е структурна. Скелетът на зрял мъж съдържа около 1.2 кг калций. Има непрекъснато движение на калций между скелета и кръвта и останалите части на тялото. Това е прецизно контролирано от хормоните. Калцият също играе роля и в клетъчната биология. Калцият може да се свърже с широк кръг от протеини променяйки тяхната биологична активност. Това е важно в пренасянето на нервни импулси и мускулното свиване. Калцият също е необходим за съсирването на кръвта, активирайки съсирващи фактори. Витамин D е необходим за абсорбацията на хранителния калций и по този начин калциевия недостатък може да бъде свързан с рахита при децата. При възрастните калциевия недостатък може да доведе до остеомалация (омекване на костите). Това може да бъде свързано с повторна бременност с проточило се кърмене. Остеопорозата може да се дължи на калциев недостатък. Това включва загуба на калций от костите и разредяване на плътността на костите. Това е причината костите да бъдат крехки и предразположени към счупване. Намаляването на костите се случва с годините на всички индивиди. Това обикновено се случва след 35-40 години и включва намаляване на скелета. Загубата на костна тъкан е най-голяма при жените по време на менопауза. Това води до редуциране на нивата на хормоните. След менопаузата жените са особено рискови за остеопорозата. Излишък на калций в кръвта може да причини гадене, повръщане и калциево утаяване в сърцето и бъбреците. Това обикновено произлиза от излишно предозиране с Витамин D и може да бъде фатално за бебета.

източник: Млечни продукти (което напоследък е доста спорен въпрос - Дали млякото качва нивото на калция?), яйчен жълтък, фурми, сливи, червени боровинки, цариградско грозде, зеле, спанак, лапад, лук, цвекло, консервирана копърка и др.

потребност: 0.5 г/ден

последици при недостиг: Ниското ниво на калций в кръвта и тъканите може да доведе до хипокалцемия. Това включва усещания за изтръпване и вкочаненост и мускулни потрепвания. В по-тежки случаи може да доведе и до мускулни спазми.

Още: Костите в човешкото тяло, Aбсолютни елементи - най-важни за организма.