Витамини и в-ва

Фосфор

В организма на човека се съдържа средно около 1,5 кг фосфор, като 1,4 кг - в костите, 0,130 кг в мускулите и 12g - в нервите и мозъка.

свойства: Необходим е за правилното функциониране на мозъка, бъбреците и съкращаването на сърдечния мускул.

източник: Съдържа се млечните продукти, яйцата, бобовите храни, месото, сушените плодове, и др.

потребност: 1600-2000мг

мг/ден Възраст
100 за новородени до 6 месеца
275 за бебета от 7 до 12 месеца
460 за деца от 1 до 3 години
500 за деца от 4 до 8 години
1250 за деца и младежи до 18 г. (включително и за бременни и кърмачки)
над 1000 за възрастни и от двата пола, бременни и кърмачки над 18-годишна възраст

последици при недостиг: Дефицитът на фосфор може да предизвика понижаване на апетита, анемия, мускулни болки, проблеми при изграждането и структурата на костите (рахит), изтръпване и скованост на крайниците и общо отслабване на имунната система. Фосфорът обаче се среща в почти всички видове храни, така че при пълноценно хранене, острите дефицити при здрави хора се срещат сравнително рядко.

Консумирането на твърде много фосфор обаче е изключително вредно за организма, тъй като води до извличане на калция от костите и преминаването му в кръвта в опит за възстановяване на нарушения минерален баланс. Този преход отслабва костите и заедно с това води до калцификация (образуване на костни отлагания, б. ред.) на вътрешните органи и кръвоносните съдове, което увеличава значително риска от сърдечен удар и др. сърдечносъдови заболявания. Големите количества фосфор в организма пречат на нормалното и качествено усвояване на желязото, калция, магнезия и цинкa.

Още: Aбсолютни елементи - най-важни за организма.