Витамини и в-ва

Калий

свойства: Анаболният ефект на калия е свързан с хидратирането на клетката. Добре заредената с вода клетка изпраща анаболен сигнал. И обратно, дехидратираната клетка предизвиква катаболни реакции. Калият играе важна роля при натрупването на гликоген в мускула. Гликогенът привлича голямо количество вода, което засилва анаболния сигнал. Този метал е нужен и при произвеждането на достатъчни количества растежен хормон. Калият има и анти-катаболно въздействие - обезврежда амоняка, получен при разграждането на белтъците.

източник: мед, копър, орехи, сливи, магданоз, маслини, зеле, бадеми, форми, листа от глухарче, ябълков сок, кайсии, стафиди, гроздов сок, морско зеле, моркови, лук и др.

потребност: Калият е главният катион на вътреклетъчното пространство. При обичаен режим на хранене, ежедневно се приемат около 80-100 mmol и също толкова се отделят - 10% през червата и около 90% през бъбреците. - 2,7-5,9 г/ден

последици при недостиг: Недостигът на калий води до хипогликемия, сърдечни смущения, остри мускулни схващания.

Включва се в повечето качествени формули на комплексни витамини и минерали. Прием над 18 грама е токсичен и вреден за здравето. Някои изследвания свързват ниското ниво на калий в организма с високото кръвно налягане. Две-три кафета на ден предизвикват калиев дефицит в организма. Алкохолиците и любителите на сладкото също често страдат от калиев дефицит. Рязкото сваляне на килограми при нисковъглехидратна диета води и до понижаване на нивата на калий в организма. Симптомите са чувство на слабост и отслабване на рефлексите. Дефицитът на калий обяснява мускулните схващания (крампи) при хора, занимаващи се с спорт. Доказано е, че този метал стимулира задържането на азота, което води до повишаването на мускулната маса. Също подпомага обмяната на гликогена, което отново стимулира мускулната хипертрофия. Научните изследвания доказват, че недостигът на калий влияе отрицателно върху максималното изпълнение на упражненията в спорта. Поради затрудненото инервиране на мускула се блокират мускулните контракции.

В медицината е известен като минерала за сърцето. Заедно с натрия (Na) регулира водното равновесие в организма; ако натрий-калиевият баланс бива разрушен, то страдат функциите на нервите и мускулите. Калият спомага за яснотата на мислене като доставя кислород до мозъка, помага за изхвърлянето на отпадъците от организма. Помага при лечение на алергии. Спомага за правилната функция на бъбреците.

Още: Aбсолютни елементи - най-важни за организма.